Zlato u korekciji zbog jačanja dolara i burzovnih indeksa

/
Posted By
/
Categories

Jučerašnji dan zlato je opet završilo s laganim ”minusom na računu”. Konkretno, uz korekciju vrijednosti plemenitih metala, cijena zlata kretala se u rasponu od 1.312,00 do 1.321,90 dolara za uncu.

Srebro je također uz nešto izraženiju korekciju, potonulo ispod razine od 20 dolara koju je dugo vremena držalo, te se kretalo u rasponu cijena od 19.22 do 19.65 dolara za uncu.

Ključni uzrok slabijih rezultata plemenitih metala, ali i sektora sirovina općenito, bili su snažniji burzovni indeksi i jačanje dolara, u iščekivanju današnjeg sastanka vrha ECB-a na kojem se očekuje najava nastavka dosadašnje politike ”kvantitativnog popuštanja”.

S druge strane, jači dolar posljedica je ponovnog buđenja ideje o podizanju kamatnih stopa u SAD-u, i to krajem godine, a više naznaka o ovoj mogućnosti trebala bi otkriti objava zapisnika sa sastanka vrha FED-a idućeg tjedna.

Ipak, usprkos ovim makroekonomskim pokazateljima – kojima s druge strane treba suprotstaviti nesigurnosti u svijetu, odnosno situacije kao što su Brexit, grčki dug, terorizam, turski puč i druge ”podrivatelje” ekonomskog rasta – dio analitičara ocijenjuje situaciju na burzama redovnom, bez snažnih trendova niti u pravcu prodaje niti u pravcu potražnje.

To znači da bi se zlato u narednim danima moglo nastaviti kretati po jednakom obrascu – uz jednodnevne padove i rastove, ovisno o uključivanju i isključivanju investitora s ovog tržišta, i pokušaje kratkotrajnih špekulativnih zarada.