Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u korekciji zbog kamatnih stopa, investitori čekaju trgovinski rat

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata i prošlog je tjedna zadržala stabilnu razinu – nešto nižu od prosjeka trgovanja tijekom prvih šest mjeseci ove godine – od oko 1.260 dolara za uncu, dok je srebro stabilno na vrijednosti od oko 16,40 dolara za uncu.

Korekcija cijena plemenitih metala posljedica je podizanja kamatnih stopa u SAD-u, kao i najava da bi FED referentne kamatnjake mogao podizati još dvaput do kraja godine. Međutim, iako je ova situacija kratkoročno nepovoljna za zlato, plemenite metale „u igri“ drži začetak trgovinskog rata SAD-a s Kinom, ali i s prvim susjedima – Kanadom i Meksikom, pa i Europskom unijom. Prema ocjenama analitičara, ukoliko se podizanje carina i poreza na uvozne proizvode svih strana nastavi, imat će to izrazito negativne posljedice na svjetsko gospodarstvo, a u tim situacijama investitori preferiraju sigurna ulaganja poput plemenitih metala.

No, iako su negativne geopolitičke tenzije pozitivne za zlato, one podižu i američki dolar, posljedica čega je pad vrijednosti plemenitih metala u ovoj valuti. Od vanjskih faktora, međutim, zlato može profitirati od povećanja cijene sirove nafte, koja kao lider sektora sirovina, „vuče“ za sobom i ostale sirovine u koje spada i zlato.