Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u korekciji zbog neočekivano dobrih gospodarskih rezultata u SAD-u

/
Posted By
/
Categories

Zlato je vrlo dobar tjedan koji je obilježio konstantni rast zaključilo ipak sa umjerenom korekcijom cijena, otprilike jedan posto na tjednoj razini. Naime, u petak su objavljeni rezultati novootvorenih poslova u SAD-u, koji su bili bolji od očekivanja, što je pojačalo “vjeru” u američki dolar i posljedično spustilo cijenu plemenitih metala kod kojih je bio i pojačan pritisak na prodaju.

Na kraju dnevnog trgovanja u petak, cijena zlata tako je na njujorškoj burzi bila oko razine od 1.335 dolara za uncu, uz dnevne fluktuacije između 1.334,60 i 1.361,90 dolara za uncu. Cijena srebra, pak, kretala se u razmjerima od 19,58 do 20,35 dolara za uncu. Korekcija cijena zaustavljena je u ponedjeljak ujutro, uz stabilizaciju na svjetskom tržištu.

Ipak, analitičari su zaključili kako je ovakav rasplet situacije, uz ipak lagani pad cijena plemenitih metala, pokazao kako je tržište u vrlo dobrom stanju te kako pokazuje potencijal za daljnji rast. Naime, tako snažan rast gospodarstva u SAD-u, prošle godine vjerojatno bi cijene zlata “bacio u bezdan”, dok se ovog puta tržište vrlo brzo oporavilo.

Prema sudu stručnjaka, čak i daljnji pritisak na prodaju zlata, samo bi postavio nove ključne razine koje bi određivale naknadnu kupnju, jer rast cijena, kako su zaključili, vrlo je izgledan prema kraju ove godine. Potencijalna “rasprodaja” zlata dodatno je ograničena činjenicom da novi ekonomski podaci sasvim sigurno neće “požuriti” Federalne rezerve u podizanje kamatnih stopa već od rujna, nego se to očekuje tek pred kraj godine ili u prvom kvartalu 2017. godine.

Oprezniji analitičari ističu da bi kratkoročno zlato ipak moglo nastaviti pad, pri čemu se kao ključna razina spominje ona od 1.320 dolara za uncu.