Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u laganoj korekciji, srebro i dalje pozitivno

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata jučer je doživjela laganu korenciju, no srebro je napravilo još jedan umjereni korak prema višim vrijednostima. Na njujorškoj burzi tako je u srijedu cijena zlata bila u rasponu od 1.241,00 do 1.251,50 dolara za uncu, dok je srebro, uz prosječni rast cijene od 0,1 posto, zabilježilo raspon vrijednosti od 16,00 do 16,42 dolara za uncu.

Ipak, zbog rasta vrijednosti američkog dolara, i povećanog “apetita za rizik” kod investitora, očekuje se da će do kraja tjedna plemeniti metali proći period lagane do umjerene korekcije, koja bi cijene zlata mogla svesti na razinu od oko 1.225 dolara za uncu, a srebro zadržati u razini od oko 16 dolara za uncu.

Međutim, dugoročni pokazatelji, slažu se analitičari, pokazuju potencijal za daljnji rast cijena. Prema jednoj analizi, pad cijena zlata koji se dogodio 2013. godine nakon snažnog desetogodišnjeg perioda uspona cijena, “preslikana” je situacija s kraja sedamdesetih godina, koja je označila tek korekciju u sredini uzlaznog trenda. Takva bi situacija značila i da će od 2016. godine, sljedećih nekoliko godina zlato zadržati pozitivnu putanju prema višim cijenama, no – kako su istaknuli stručnjaci koji stoje iza ove tehničke analize – za konačnu potvrdu trebat će pričekati cijene zlata iznad 1.295 dolara za uncu.