Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u lovu na rekorde – analitičari procijenjuju daljnji rast cijena plemenitih metala

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata proteklog petka oborila je još jedan rekord – nakon najava daljnjeg monetarnog popuštanja od strane Europske središnje banke vrijednost ovog plemenitog metala skočila je na najvišu razinu gotovo od početka prošle godine, popevši se nadomak iznosa od 1.275 dolara za uncu. U međuvremenu, cijena se donekle “ispuhala”, spustivši se do razine od oko 1.260 dolara za uncu, no zbog pada vrijednosti dolara u odnosu na euro, izračun cijena u europskoj valuti još je nešto nepovoljniji za tržište plemenitih metala.

Većina analitičara vjeruje u nastavak rasta cijena zlata ovog tjedna, a kao glavni argument ističu sastanak vodstva američke središnje banke, odnosno Federalnih rezervi. Sama činjenica da se ne očekuje promjena u kamatnim stopama, usprkos najavama FED-a da će ove godine one biti triput povećane, dovoljan je stimulans za novi pritsak na kupnju zlata i srebra. S druge strane, očekuje se da će sastanak imati negativni efekt na cijenu dolara, što će također značiti rast cijena zlata izražen u američkoj valuti.

Tehnički pokazatelji također idu u korist zagovornicima rasta cijena, pa je očekivana granica koju bi zlato u narednim danima moglo doseći postavljana na visokih 1.290 dolara za uncu. Reakcije tržišta zasad potvrđuju ovakve procjene, jer “spot” cijena zlata u ponedjeljak ujutro porasla je za 0,5 posto u odnosu na zatvaranje njujorške burze u petak, a cijena srebra za čak jedan postotni poen.