Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u lovu na rekorde: Postignuta najviša cijena u posljednjih 13 mjeseci

/
Posted By
/
Categories

Prijelaz iz veljače u ožujak donio je još jedan rekordni tjedan za plemenite metale na svjetskim burzama. Zlato je u četvrtak doseglo vrijednost od gotovo 1.270 dolara, što je najviše u posljednjih 13 mjeseci, a time je ponovo potaknut interes investitora koji bi, nakon stabilizacije tržišta u petak, mogao biti realiziran tijekom ovog tjedna.

Trinaestmjesečni rekord u petak je dodatno ”popravljen”, jer toga je dana najviša cijena zlata prešla 1.280 dolara za uncu na njujorškoj burzi (NYSE), dok je najniža cijena bila na razini 1.250 dolara za uncu. Konačna cijena smjestila se točno u sredini. I srebro je imalo dobar dan, uz raspon cijena od 15.10 do 15.90 dolara za uncu sasvim se približilo „psihološkoj granici“ od 16 dolara za uncu.

Glavni faktori rasta cijena i dalje su „rasprodaja“ vrijednosnih papira i pritisak na prodaju američkog dolara, ali i negativna ekonomska izvješća koja investitore guraju prema „sigurnoj luci“ – investicijskim metalima.

Pitanje je, naravno, koliko će taj trend rasta trajati? Dio analitičara već je odavno predviđao pad cijena, čak i prije nego što se zlato približilo vrijednosti od 1.250 dolara za uncu, no većina i dalje smatra da postoji prostor za daljnje povećanje vrijednosti plemenitih metala na tržištu, uz „metu“ postavljenu na razini od 1.300 dolara za uncu.