Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u novom rastu nakon dva negativna tjedna

/
Posted By
/
Categories

Zlato je u petak ponovo “prebacilo” razinu cijene od 1.350 dolara za uncu, zaustavivši se otprilike na razini od 1.355 dolara za uncu na njujorškoj burzi. Prosječan je to rast od 1,2 posto, a raslo je i srebro po nešto slabijoj stopi od 0,8 posto i doseglo cijenu od 20,45 dolara za uncu.

Trgovanje posljednjeg dana tjedna donijelo je vrhunac uzlaznog trenda kretanja cijena, nakon laganog pada početkom tjedna i oporavka sredinom sedmice, pa je u konačnici u prošlih sedam dana cijena zlata porasla za 2,3 posto, a srebra za 3,2 posto. Tako je, gledajući od početka godine, zlato u plusu od čak 26 posto!

Ključni utjecaj na cijenu zlata prošlog tjedna dali su obeshrabrujući izvještaji o američkom gospodarstvu, koje je raslo po stopi puno slabijoj od planirane, što je u kombinaciji s opreznim izjavama čelništva središnje banke odagnalo mogućnost povećanja kamatnih stopa u rujnu i odgodilo ih najranije na kraj tekuće godine. Takva situacija spustila je cijenu dolara, a ojačala euro, ali osobito jen zbog neočekivanih poteza Bank of Japan koja je svoju makroekonomsku politiku ostavila nepromijenjenom iako je tržište očekivalo snažniji naglasak na mjere monetarnog popuštanja.

Što će se događati u narednom razdoblju? Iako početkom tjedna treba očekivati laganu konsolidaciju cijena plemenitih metala – osobito zlata – zbog povlačenja dobiti ostvarene prošlotjednim rastom, analitičari su uvjereni da će do kraja sedmice zlato ostvariti novi plus. Uz kratkoročne tehničke pokazatelje koji su pozitivni za rast cijene, gospodarski podaci i politika vodećih centralnih banaka (američke, europske i japanske) trebali bi dati dodatni vjetar u leđa vrijednosti plemenitih metala.

Nakon cijene od 1.355 dolara u petak, očekivanja su da bi zlato trebalo prebaciti razinu od 1.367 dolara za uncu, te nakon toga i onu od 1.376 dolara za uncu koja predstavlja novi “otpornik” za rast. Rasti bi trebalo i srebro, pa analitičari HSBC prognoziraju da će se podignuti iznad razine od 21,50 dolara za uncu u drugoj polovici godine i na tim razinama i dugoročnije zadržati.