Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u padu: Znak novog trenda ili prilika za kupnju?

/
Posted By
/
Categories

Krajem prošlog tjedna, ali još snažnije početkom ovog tjedna, zlato je osjetno izgubilo na vrijednosti. U ponedjeljak na njujorškoj burzi vrijednost zlata korigirana je za 1,6 posto i kretala se u rasponu od 1.219,10 do 1.233,20 dolara za uncu, dok je vrijednost srebra imala gotovo dvostruko veći prosječni pad i kretala se u rasponu od 15,98 do 16,21 dolar za uncu.

Burzovni „medvjedi“ (ulagači koji pokušavaju zaraditi na padu vrijednosti) iskoristili su mali volumen trgovanja plemenitim metalima na tržištu i spustili zlato na najnižu razinu u proteklih sedam tjedana. Rastući indeks američke valute dodatno je zakomplicirao situaciju, a vrijednost unce zlata u jednom je danu smanjena za dvadesetak dolara.

Međutim, vanjske okolnosti ipak idu u korist vlasnicima fizičkog zlata. Vrijednost sirovina na tržištu raste, pa je tako sirova nafta ostvarila značajan skok cijene, a ovo stanje je samo privremena posljedica činjenice da su brojni trgovci uzeli produženi vikend pred američki Dan nezavisnosti koji se slavi u utorak, 4. srpnja (4th of July).

Privremeni pad cijene zlata mogao bi se pokazati povoljnom okolnošću za ulagače koji tek ulaze na tržište plemenitih metala, budući da stručnjaci sugeriraju da pad cijene ispod razine od 1.225 dolara za uncu predstavlja dobru priliku za kupnju.