Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato u porastu treći tjedan zaredom: Analitičari najavljuju nastavak trenda

/
Posted By
/
Categories

Očekivani rast cijena zlata dogodio se prošlog tjedna, no u nešto manjem obimu od predviđanja. Zlato nije uspjelo preskočiti „psihološku granicu“ od 1.300 dolara za uncu, no stabiliziralo se na najvišim razinama u protekla četiri tjedna, oko vrijednosti jedne unce od 1.265 do 1.270 dolara.

 

Treći tjedan zaredom raste vrijednost zlata, a ukupni porast u tom razdoblju bio je nezanemarivih pet posto, no sadašnji iznos vrijednosti jedne unce zlata posebno dobiva na značaju ukoliko se usporedi s početnim iznosom ove godine – oko 1.120 dolara za uncu.

 

Ključni razlog snažne pozicije plemenitih metala, koji i dalje dobivaju na vrijednosti usprkos oporavku tržišta vrijednosnih papira i padu cijene sirove nafte, leže u nestabilnosti američke vlade i globalne gospodarske i političke nesigurnosti. Mediji se i dalje bave vezama bliskih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom, pa je tako prošlog tjedna ključna figura bio Trumpov zet Jared Kushner, a sve se češće čuju i pozivi na opoziv. Niti gospodarska situacija u SAD-u nije blistava, jer su ekonomski izvještaji pokazali slabiji rast od očekivanja, a globalna napetost u odnosima sa Sjevernom Korejom ne jenjava.

 

Sve to razlozi su zbog kojih analitičari očekuju nastavak pozitivnog niza zlata i srebra i u ovom tjednu. Stručnjaci ističu i tehničke pokazatelje kao potencijalne „motivatore“ daljnjeg rasta cijena zlata, pri čemu ključnom navode razinu od 1.280 dolara za uncu, nakon koje je sljedeća „stepenica“ iznos od 1.300 dolara za uncu zlata.

 

Rast cijena zlata prati i rast cijena srebra, koje je prošlog tjedna poraslo 3 posto, odnosno trostruko više od skupljeg, žutog metala i smjestilo se na razinu između 17.20 i 17.50 dolara za uncu. Negativan faktor za cijenu zlata jest skora odluka FED-a o (mogućem, odnosno vjerojatnom) povećanju referentnih kamatnih stopa u SAD-u, koja bi mogla spustiti vrijednost plemenitih metala i povećati vrijednost američke valute. No, pomni pratitelji tržišta ističu da je faktor povećanja kamatnih stopa već ukalkuliran u cijenu zlata te bi tek odustajanje od očekivanog dizanja kamate moglo značajnije utjecati na cijenu – naravno, u obrnutom smjeru, odnosno dovesti do rasta vrijednosti zlata i srebra.