Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Zlato zadržalo stabilan rast vrijednosti tijekom čitavog tjedna

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata konstantno je rasla tijekom čitavog ovog tjedna, ostvarivši najvišu razinu još od kraja studenog i popevši se konačno iznad psihološke granice od 1.200 dolara za uncu. Konkretno, u četvrtak je na njujorškoj burzi prosječan rast cijene zlata iznosio 0,35 posto, a cijena se kretala u rasponu od 1.194,10 do 1.206,60 dolara za uncu. I srebro je u plusu, rastom od 0,3 posto preskočilo je ”barijeru” od 17 dolara za uncu, te ostvarilo raspon cijene od 16,61 do 17,02 dolara za uncu.

Najveću ”uslugu” sektoru plemenitih metala čini Donald Trump svojim javnim nastupima kojima unosi nemir među investitore, koji se pak okreću sigurnim ulaganjima poput zlata. Dodatan impuls rastu cijena zlata dao je niži indeks dolara koji je dosegao najnižu točku unazad mjesec dana, ali i više cijene sirove nafte, koja kao lider sektora sirovina ima pozitivan utjecaj na kretanje cijena zlata.

Kretanje cijena zlata, ali i dolara, ovisit će značajno o prvim Trumpovim potezima kao predsjednika, a, sudeći prema reakciji investitora, tržište nije optimistično…