Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Značajnim rastom zlato najavilo novi ciklus uzlaznih cijena

/
Posted By
/
Categories

Značajnim rastom zlato je najavilo novi ciklus uzlaznih cijena. Nakon laganog uspona vrijednosti plemenitih metala tijekom prošlog tjedna, situacija se ubrzala u ponedjeljak ujutro kada je cijena premašila razinu od 1.260 dolara za uncu, dok se cijena srebra podigla iznad razine od 16,20 dolara za uncu.

Rani ovotjedni rast, koji se nastavlja na pozitivne rezultate iz prošlog tjedna, potaknuli su pozitivni „vanjski“ utjecaji, prvenstveno niža razina indeksa američkog dolara i više cijene sirove nafte. Analtičari u narednom periodu očekuju nastavak rasta cijena plemenitih metala, koji bi pravi „boom“ trebao doživjeti tijekom 2018. godine.

Tako Vince Lanci, osnivač investicijske kompanije Echobay Partners kaže kako nije nerealno da zlato u narednoj godini postigne vrijednost od 1.700 dolara za uncu, pri čemu ističe kako se ove godine cijena zlata vrlo stabilno kretala u rasponu od 1.250 do 1.300 dolara, da su značajno povećane „donje granice“ cijena te da se zbog konstantnog rasta potražnje i već najavljenih ugovora za 2018. godinu može argumentirati očekivanje snažnijeg rasta, osobito u prvom kvartalu.